Σακχαρώδης Διαβήτης

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι η διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων (της γλυκόζης που προέρχεται από τις τροφές που τρώμε) που έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Η κύρια αιτία είναι η μειωμένη έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας ή η μειωμένη της δράση ή ο συνδυασμός και των δύο.

Αποτελεί τη «μάστιγα» των αναπτυγμένων κοινωνιών και είναι επιτακτική η ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση με τον κατάλληλο προσυμπτωματικό έλεγχο σε άτομα αυξημένου κινδύνου (παχυσαρκία, καθιστική ζωή, υπέρταση, οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, ιστορικό διαβήτη κύησης, αυξημένα τριγλυκερίδια, χαμηλή ΗDL).Τα συμπτώματα του σακχαρώδη διαβήτη διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Τα κυριότερα είναι: αυξημένη δίψα, αυξημένη όρεξη, στεγνό στόμα, ναυτία ή και έμετοι, πολυουρία, κούραση – εξάντληση, διαταραχές της όρασης, μουδιάσματα ή μυρμηγκιάσματα σε χέρια και πόδια, συχνές φλεγμονές του δέρματος, του ουροποιητικού και του κόλπου. Εάν το αυξημένο σάκχαρο παραμείνει χωρίς θεραπεία για μεγάλο διάστημα προκαλεί μακροχρόνιες βλάβες σε διάφορα όργανα και κυρίως στα μάτια, τα νεφρά, τα νεύρα, την καρδιά και τα αγγεία του εγκεφάλου και των κάτω άκρων.

Τύποι σακχαρώδους διαβήτη

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι σακχαρώδη διαβήτη. Ο τύπος 1 και ο τύπος 2.

Ο τύπος 1 ή ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης παρουσιάζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη. Συνήθως εμφανίζεται στην παιδική ηλικία και σε νεότερους ενήλικες με ξαφνικά και έντονα συμπτώματα.

Ο τύπος 2 ή διαβήτης ενηλίκων εμφανίζεται προοδευτικά όταν το πάγκρεας παράγει λιγότερη ινσουλίνη απ' όση χρειάζεται είτε η ινσουλίνη που παράγεται έχει μειωμένη δράση. Περίπου 90 - 95% των διαβητικών έχουν διαβήτη τύπου 2 και συνήθως εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες αν και τελευταία παρουσιάζεται και σε άτομα νεαρότερης ηλικίας. Υπάρχει συνήθως για καιρό πριν τη διάγνωσή του και μπορεί να μην προκαλεί συμπτώματα, ενώ μπορεί να υπάρχουν ήδη επιπλοκές όταν διαγνωσθεί.

 

Ο σακχαρώδης διαβήτης της εγκυμοσύνης εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνήθως στο δεύτερο τρίμηνο.Συμβαίνει σε ποσοστό 4-8 % των κυήσεων, συνήθως χωρίς σύμπτωμα. Γι’ αυτό το λόγο ΟΛΕΣ οι εγκυμονούσες γυναίκες πρέπει να ελέγχονται μεταξύ της 24ης και 28ης εβδομάδας της κύησης με εξέταση καμπύλης σακχάρου.