Εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσιολογικό γεγονός. Όλες οι γυναίκες πρέπει να ενημερώνονται για τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα τους με την εμμηνόπαυση , καθώς και για το πως μπορούν να προλάβουν νοσήματα όπως την οστεοπόρωση, τα καρδιαγγειακά και τον καρκίνο του μαστού, έτσι ώστε να εξασφαλίζουν μια καλή ποιότητα ζωής. Για κάποιες γυναίκες η μετάβαση στην εμμηνόπαυση είναι ιδιαίτερα ενοχλητική καθώς ταλαιπωρούνται από πολλά συμπτώματα όπως εξάψεις, εφιδρώσεις και κολπική ξηρότητα. Οι γυναίκες αυτές δεν πρέπει απλά να κάνουν υπομονή αλλά να αναζητούν βοήθεια στον εξειδικευμένο γιατρό , ο οποίος αφού τις αξιολογήσει σωστά θα χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Η ορμονική θεραπεία στην εμμηνόπαυση συνήθως διαρκεί 2-5 χρόνια. Όταν χορηγείται σωστά και κάτω από ιατρική παρακολούθηση βελτιώνει την ποιότητα ζωής και προστατεύει από οστεοπόρωση και καρδιαγγειακά νοσήματα χωρίς να επιβαρύνει τον μαστό και τα αγγεία. Συνεπώς oι γυναίκες δεν πρέπει να φοβούνται και να στερούνται τις ευεργετικές της δράσεις..

Οι γυναίκες με πρώιμη εμμηνόπαυση ιδιαίτερα αυτές στις οποίες η περίοδος έχει σταματήσει σε ηλικία νεότερη των 40 ετών επιβάλλεται να παίρνουν ορμονική θεραπεία μέχρι την φυσιολογική ηλικία εμμηνόπαυσης.