Παθήσεις του θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής είναι ο σημαντικότερος αδένας του ανθρώπινου σώματος, ρυθμίζοντας τις καύσεις, την ανάπτυξη και έμμεσα την ψυχική μας υγεία και ισορροπία.
Σήμερα παρατηρείται αύξηση των παθήσεων του θυρεοειδούς, λόγω περιβαλλοντικών,διατροφικών και άλλων παραγόντων.Οι διαταραχές του θυρεοειδούς είναι πολύ συχνές, πάνω από το 10% του πληθυσμού, με τις γυναίκες να υπερισχύουν κατά 8 με 10 φορές.
Οι παθήσεις αυτές εάν δε διαγνωστούν και δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα, όπως καρδιαγγειακά συμβάματα, απορρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, βλάβες στο έμβρυο κατά την κύηση, υπoγονιμότητα στον άνδρα και τη γυναίκα, καρκίνο θυρεοειδούς. 

Ιδιαίτερα συχνή είναι η εμφάνιση προβλημάτων κατά την εφηβεία, την εγκυμοσύνη, την κλιμακτήριο και στους ηλικιωμένους.

 

Οι βασικές διαταραχές του θυρεοειδή είναι

  • ο υποθυρεοειδισμός, όταν υπολειτουργεί ο θυρεοειδής (εύκολη κόπωση, υπνηλία, κατάθλιψη, ευαισθησία στο κρύο, αύξηση βάρους, ξηρό δέρμα κ.α.)
  • ο υπερθυρεοειδισμός, όταν έχουμε υπερλειτουργία του αδένα (άγχος, νευρικότητα, εφίδρωση, ταχυκαρδία, αρρυθμίες,απώλεια βάρους παρά την αυξημένη όρεξη κ.α) και 
  • οι θυρεοειδίτιδες (από ιούς, μικρόβια ή αυτοάνοση).
  • οι όζοι του θυρεοειδή (τοπικές διογκώσεις του αδένα), ο καρκίνος του θυρεοειδή,
  • η βρογχοκήλη (αυξημένο μέγεθος του θυρεοειδή αδένα),
  • καρκίνος θυρεοειδούς

Ο βασικός έλεγχος περιλαμβάνει την μέτρηση των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα (FΤ4, ΤSH) και το υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς.